Festivaali

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu ja nyt myös festivaali, poikkitaiteellinen runotapahtuma, joka täyttää Kaarinan runoesityksillä, musiikilla, työpajoilla, keskusteluilla ja iltaklubeilla jo kolmatta kertaa! Kaikkiin Runo-Kaarina-festivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy. Tule mukaan!

Runo-Kaarina-festivaali järjestetään kokoontumisrajoitusten vuoksi tänä keväänä pääsääntöisesti verkossa. Osa tapahtumista järjestetään yleisötilaisuuksina Kaarina-talossa, mikäli helmikuun puolivälissä tilanne sen sallii. Kaikki verkkotapahtumien linkit julkaistaan tällä sivulla ennen festivaalia.

Runo-Kaarina-festivaali 2021

17.-20.2.2021

14.−28.2. klo 06–22
Kaarina-talo, Kaarina
Runovalopolku

Kaarina-talon edustan runovalopolku valaisee laskiaissunnuntaista Kalevalan päivään. Valojen ja runojen ainutlaatuinen ja vaihtuva yhdistelmä on koettavissa päivittäin aamuseitsemästä iltakymmeneen. Teoksen runot on koottu viimeisimpien vuosien Runo-Kaarina-voittajateoksista. Äänimaiseman on ohjannut ja suunnitellut Mikko Rantanen, näyttelijät ovat Kaarina-Teatterin Salla Vahtera ja Jarmo Kujala.

Ke 17.2. – la 20.2.
Runoklubiesityksiä verkossa
Tämän vuoden festariklubi on verkossa. Mukaan tuli kaikkiaan yksitoista esitystä! Klubilaiset esittävät pääsääntöisesti omia runojaan, mukana on myös yksi lausuntaryhmä, joka esittää vanhoja tuttuja runoja. Iso kiitos kaikille klubilaisille! Alla kaikki esitykset, olkaa hyvät ja hauskaa klubia!

Kaikki esitykset
(Linkit vievät YouTube-kanavalle klubiesitysvideoihin.)

Raisa Jäntti (Runo-Kaarina-voittaja 2015)

Pirkko Soininen (Runo-Kaarina-voittaja 2013)

Ilkka Tahvanainen (Runo-Kaarina-voittaja 2019)

Hanna Syrjämäki (Runo-Kaarina-voittaja 2020)

Jarkko Peltonen

Pale Varjele

Pölypallo

Kirsi-Marja Moberg

Hehkuvat hortessat (lausuntaryhmä)

Gabriel Sydänvirta

Tälli


Ke 17.2. klo 18
Avajaiset ja Runo-Kaarina-keskustelu verkossa
Runo-Kaarina-voittajat Pirkko Soininen, Ilkka Tahvanainen, Raisa Jäntti ja Hanna Syrjämäki. Keskustelua vetää runoilija Juha Kulmala.

Runo-Kaarina-keskustelun alkajaisiksi avataan 2021 Runo-Kaarina-kilpailu.

Keskustelua pääset seuraamaan tästä


To 18.2. klo 18
Säkeensitojat: Kudelmia-runoesitys verkossa

Kudelmia esitys tapahtuu 50-luvun maatalossa, johon kylän naiset ovat kokoontuneet leikkaamaan matonkuteita ja keskustelemaan tärkeistä asioista. Miten lähellä nykyaikaa tärkeät asiat ovatkaan.

Säkeensitojat on lausujaryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti harjoittelemaan runojen tulkintaa ja esittämistä. Vuosittain valmistuu 1-2 koostetta, joita on esitetty enimmäkseen Turussa, mutta myös Kaarinassa. Ohjaajina toimivat mm. Mikko Rantanen, Kerttu Lehto ja Tuula Walden.

Säkeensitojat ovat Sirkka Heikkinen, Tuula Hurme-Turakka, Merja Huovinen, Marita Kantola, Merja Köpsi ja  Tuula Walden.

Säkeensitojien esitykseen 18.2. klo 18 pääsee tästä.


Pe 19.2. klo 18
Tommi Parkko: Miten runojen kirjoittamisessa pääsee alkuun?

Runoilija, kustantaja, kirjoittajakouluttaja Tommi Parkko puhuu runojen kirjoittamisen aloittamisesta. Luennon kesto on n. 30 minuuttia. Luentoa voi seurata YouTubessa. Kysymyksiä ja kommentteja voi kirjoittaa YouTuben chat-ikkunaan, josta niitä esitetään luennoitsijalle.

Verkkoluennon löydät täältä.


La 20.2. klo 12, 14 ja 16
Runotyöpajat aloittelijoille ja runojen kirjoittamisesta kiinnostuneille

Kuhunkin työpajaan otetaan 12 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 14.2.

La 20.2. klo 12-13.30 Rap-työpaja
Kirjoita ensimmäinen rappisi!

Rap-työpajan ilmoittautuminen

Runo-Kaarina-festivaalin rap-työpajassa tutustutaan rap-lyriikkaan ja kirjoitetaan muutama oma rivi. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta rapistä tai lyriikan kirjoittamisesta, ja omien tekstien jakaminen muille on vapaaehtoista. Työpajan vetää rap-artisti, kirjailija Karoliina Niskanen.

Työpajan kesto on n. puolitoista tuntia, ja se toteutetaan Teams-kokouksena. Saat linkin kokoukseen sähköpostilla, kun olet ilmoittautunut. Osallistumiseen tarvitaan tietokone tai älypuhelin ja toimiva nettiyhteys sekä kirjoitusvälineet.

Tule mukaan!

Karoliina Niskanen (s. 1987) on freelance-näyttelijä ja rap-artisti, joka valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013. Niskanen on tehnyt musiikkia artistinimillä Lehmä ja Pyhä Lehmä, ja esiintynyt ahkerasti myös muiden suomalaisten räpartistien, muun muassa Palefacen, Rauhatädin, Mercedes Bentson ja veljensä Kajon kanssa. Alkusyksystä 2013 Bazar-kustannus julkaisi Niskasen esikoisromaanin Tilhen.

Teknisen tuen tarpeessa voit olla yhteydessä kulttuurituottaja Maija Leinoon: 0503145281 / maija.leino@kaarina.fi.

Rap-työpajan ilmoittautuminen


La 20.2. klo 14-15.30

Runon ensiaskeleet -työpaja

Runon ensiaskeleet -työpajan ilmoittautuminen

Oletko haaveillut runojen kirjoittamisesta, mutta et tiedä, miten aloittaa? Työpajassa käydään läpi runouden peruskäsitteitä, tehdään matalan kynnyksen harjoituksia verkkoympäristöä hyödyntäen sekä keskustellaan runoudesta ja kirjoittamisesta. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta runojen kirjoittamisesta ja omien tekstien jakaminen muille on vapaaehtoista. Työpajan ohjaa sanataiteilija Veera Vähämaa.

Työpajan kesto on n. puolitoista tuntia, ja se toteutetaan Teams-kokouksena. Saat linkin kokoukseen sähköpostilla, kun olet ilmoittautunut. Osallistumiseen tarvitaan tietokone tai älypuhelin ja toimiva nettiyhteys sekä kirjoitusvälineet.

Tervetuloa mukaan!

Runon ensiaskeleet -työpajan ilmoittautuminen


La 20.2. klo 16-17.30
Kuva runossa, runo kuvassa -työpaja

Kuva runossa, runo kuvassa -työpajan ilmoittautuminen

Työpajassa tutustutaan esimerkkitekstien kautta runon kuvallisuuteen sekä tehdään matalan kynnyksen harjoitteita kuvien inspiroimana. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta runojen kirjoittamisesta ja omien tekstien jakaminen muille on vapaaehtoista.

Veera Vähämaa (s.1984) on sanataiteilija ja lastenkirjailija, joka opettaa luovaa kirjoittamista niin lapsille kuin aikuisille. Vähämaa on julkaissut teoksen Korvarunoja (ntamo 2019) yhdessä runoilija Timo Harjun kanssa. 

Kuva runossa, runo kuvassa -työpajan ilmoittautuminen


14.−28.2. (24 tuntia vuorokaudessa)
Runosuunnistus Kaarinan keskustassa, Piikkiössä, Littoisissa ja Kuusistossa


Runo-Kaarina-festivaalin runosuunnistus levittyy neljään kohteeseen: Kaarinan keskustaan, Piikkiöön, Littoisiin ja Kuusistoon. Jokaisessa kohteessa on kolme runorastia.  Lisätietoja suunnistuksesta

Kaikkien reittien ensimmäiset vihjeet ovat alla. Seuraavat vihjeet löytyvät ensimmäisiltä rasteilta. Kunkin reitin pituus on kahdesta kolmeen kilometriä. Kuusiston reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Keskusta
Piikkiö
Littoinen
Kuusisto


Voit seurata Runo-Kaarina-festivaalia myös somessa Facebookissa ja Instagramissa.

Kaikki verkkotapahtumien linkit julkaistaan tällä sivulla ennen festivaalia.